Powered by Knooppunter

Onthaalpoort Het Broek

Onthaalpoort Het Broek

Omschrijving

Het Blaasveldbroek is ideaal om even te ontsnappen aan het drukke stadsleven. Het is een trekpleister voor natuurliefhebbers, wandelaars en joggers, hengelaars, schooluitstapjes, historici, .. het Blaasveldbroek heeft voor ieder wat wils.  In het otter- en bevereiland kan je gezellig picknicken en met wat geluk een échte bever spotten.

De troeven:
- otter- en bevereiland als unieke picknicklocatie
- 4 wandelpaden waarvan 1 aangepast voor rolstoelgebruikers
- onthaalcentrum Scheyvaertshof brengt je terug naar de prehistorie
- hondenzone om je hond eens te laten ravotten
- 2 speelzones waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven

Verschillende watervogels vinden het fijn vertoeven rond de vijvers en op de natte gronden. Je kan er fuut, reiger, meerkoet, waterhoen en verschillende soorten eenden spotten. De wielewaal, blauwborst en ijsvogel brengen met hun kleurrijk verenpak extra leven in de brouwerij.

Ook historisch heeft het Blaasveldbroek heel wat in petto. Het is gelegen in de vlakte van de Rupel. De vallei werd gedurende eeuwen opgevuld door meegevoerde sedimenten bij de op- en neergaande beweging van deze rivier. Ze is dan ook rijk aan fossielen, vooral uit de ijstijden. De beenderen van mammoets en andere uitgestorven diersoorten kan je bezichtigen in de onthaalpoort Het Broek. Aan de rand van het bos werd rond 1870 zelfs een voorhistorisch paaldorp ontdekt.

Door de vele overstromingen van de Rupel was het Blaasveldbroek eeuwenlang ontoegankelijk gebied. Het landschap veranderde sterk vanaf de 12de eeuw toen de rivier werd ingedijkt. Overstromingen bleven uit en hooilanden ontwikkelden zich. De laag turf, die door eeuwenlange veenafzetting ontstond, werd door de bewoners gebruikt als brandstof. Zo ontstonden de vijvers.

In 1920 werd een groot deel van het gebied aangekocht door de luciferfabriek Union Allumettière. Die plantte er een populierenbos waarvan ze het hout gebruikten om lucifers van te maken. Helaas bedreigde dit populierenbos de soortenrijke hooilanden. Het Agentschap voor Natuur en Bos startte daarom recent met het kappen van populieren om zo een herstel van de ecologisch waardevolle hooilanden mogelijk te maken. De populier komt nog altijd veel voor, maar ook andere loofboomsoorten winnen terrein.

Met 2 speelzones vormt het Broek een ideale speelplek voor kinderen, zeker met een extra troef van het otter- en bevereiland! Een idyllisch plekje natuur waar de speelse otter en de bouwlustige bever zich helemaal thuis voelen. Het eiland is een oase van rust en gezelligheid. De lange zitbanken nodigen uit tot heerlijk picknicken. Kinderen kunnen er zich uitleven op de zandspeelberg, water uit de grond pompen en takken zoeken om de beverdam te verstevigen. In het onthaalcentrum dat op zondag voor iedereen toegankelijk is, kan je de otter en de bever ontmoeten. Voorlopig zijn er nog geen otters in Het Broek in Blaasveld, maar ondertussen is er wel een bever gespot.

Wandelknooppunten
140 en 144 van wandelnetwerk Rivierenland

Wandelnetwerk Rivierenland
Wandelroutes
Vekielpad (3,9 km), Watersportpad (3,9 km), Kleinbroekpad (3,6 km) Vierwielenpad (4 km). Download de folder voor meer info.

Fietsknooppunten
78 en 01

Vierwielenpad
Totaal 4 km. 

Download de folder via de website. 

Adres : 

location: 
Broekweg 1
2830 Willebroek
België

Telefoon : 

Telephone: 

E-mail : 

E-mail: 
hans.vanpraet@vlaanderen.be

Web : 

www.natuurenbos.be